Zonnepanelen

zonnepanelen-van-expertdeal

Zonnepanelen kopen, waar moet je op letten? Je ziet op steeds meer daken zonnepanelen verschijnen en deze panelen zetten succesvol zonlicht om in stroom. Dit kan je energiekosten aanzienlijk verlagen. Maar een paar zonnepanelen op het dak leggen is natuurlijk niet voldoende, want er komt een hele installatie aan te pas. En is jouw dak eigenlijk wel geschikt?

Waar bestaat een zonnepanelen systeem uit?

Naast de zonnepanelen zelf bestaat de installatie uit;

  • een omvormer;
  • bekabeling;
  • extra groep in de meterkast;
  • en liefst ook een monitoringsysteem.

De omvormer zorgt ervoor dat de gelijkspanning van de zonnepanelen om naar de wisselspanning van ons elektriciteitsnet. Vanaf de omvormer loopt er een kabel naar de elektriciteitsmeter via een aparte groep in de meterkast. Vaak zal er dus bij de installatie van zonnepanelen een nieuwe groep toegevoegd moeten worden.

De elektriciteitsmeter moet teruglevering aan het net kunnen registeren. Heb je nog een oude meter met een draaiende schijf, dan zie je die ook daadwerkelijk terugdraaien.

De meeste omvormers worden geleverd met een monitoringsysteem. Dat is heel zinvol en een eventuele meerprijs waard. Je ziet hoeveel stroom jouw panelen daadwerkelijk leveren. Omdat je die stroom soms direct zelf verbruikt, staat dit niet gelijk aan wat je via je elektriciteitsmeter aan het net teruglevert. Zonder monitoring kun je de precieze opbrengst van zonnepanelen dus niet achterhalen.